Mladi u poljoprivredi Evropske Unije

Poljoprivrednici mlađi od 35 godina nalaze se na čelu samo 6 odsto svih poljoprivrednih gazdinstava u Europskoj uniji (EU). Motivisati više mladih ljudi da se počnu baviti poljoprivredom popriličan je izazov.

S obzirom na to da su poljoprivrednici sve stariji, EU pojačava svoje napore kako bi podtskla mlade da se uključe u tu delatnosti. Mladim poljoprivrednicima pruža se pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana preduzeća, subvencijama i mogućnostima kao što je dodatno osposobljavanje.

Osim što se ovim podsticajima sledećoj generaciji evropskih poljoprivrednika povećava buduća konkurentnost poljoprivrede EU-a, doprinosi se i osiguravanju snabdevanja hranom u Evropi u godinama koje dolaze.

Podsticaji koji se nude mladim poljoprivrednicima

Direktni podsticaji

Merama direktnih podsticaja, EU mladim poljoprivrednicima pruža dodatnu pomoć u obliku plaćanja za mlade poljoprivrednike. U pravilu, nacionalna tela moraju:

  • izdvojiti do 2 odsto svojih ukupnih sredstava namenjenih merama podsticaja isključivo za mlade poljoprivrednike
  • odlučiti za koliko hektara po gazdinstvu će dodeljivati podsticaje mladim poljoprivrednicima (najviše 90 ha)
  • odabrati metodu za izračunavanje plaćanja za mlade poljoprivrednike (do 50 odsto plaćanja za direktne podsticaje)
  • odlučiti trebaju li korisnici programa plaćanja za mlade poljoprivrednike imati odgovarajuće veštine i/ili ispunjavati određene uslove u pogledu osposobljavanja
  • nakon što prihvatljivi korisnici pokrenu poslovanje, bespovratno dodeljivati plaćanja za mlade poljoprivrednike u periodu od pet godina
  • mladim poljoprivrednicima dati prednost i pri dodeli osnovnih prava na plaćanje iz nacionalne/regionalne rezerve (u državama članicama EU-a koje sprovode program osnovnih plaćanja ta je prednost bitna za mlade poljoprivrednike koji nemaju prava na plaćanje, koji imaju manje prava na plaćanje nego hektara poljoprivrednog zemljišta ili koji imaju prava na plaćanje niske vrednosti).

 

Fondovi za potporu ruralnom razvoju

Osim toga, u okviru programa ruralnog razvoja često se pružaju dodatne mere pomoći mladim poljoprivrednicima za pokretanje poslovanja. Ta potpora može biti u obliku bespovratnih sredstava, zajmova ili garancija osmišljenih kako bi se podstaknuo razvoj ruralnih preduzeća ili saveta o tome kako najbolje početi.

Te mere ruralnog razvoja podržane su i u okviru inicijative za mlade poljoprivrednike, koja objedinjuje podsticaje dostupne iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i stručno znanje Evropske investicione banke. Podsticaji iz ovog fonda će iznositi milijardu evra. Zajmovima će upravljati lokalne banke i društva za leasing koja posluju širom EU. Najmanje 10 odsto iznosa pozajmljenog bankama koje učestvuju biće namenjeno poljoprivrednicima mlađima od 41 godinu, koji će dobiti konkurentne uslove finansiranja.

Sprovedeno je ispitivanje potreba mladih poljoprivrednika u EU

EU je 2015. proveo ispitivanje na više od 2.000 poljoprivrednika mlađih od 40 godina, a dobijene informacije doprinele su oblikovanju politika EU-a i boljem razumevanju potreba mladih poljoprivrednika. Ispitivanje je pokazalo da mladim poljoprivrednicima velik problem predstavlja pristup zemljištu za kupovinu ili najam. Osim toga, utvrđena je potreba za daljim finansijskim podsticajima i pristupom kreditiranju te poteškoće u pronalaženju dovoljnog broja kvalifikovanih radnika.

Udruženja “Ama Centar” iz Srbije i “ZMAG” iz Hrvatske sproveli su istraživanje o položaju mladih poljoprivrednika u svojim zemljama tokom 2019. Objava celokupnog istražiavanja najavljena je za 26.septembar 2019. u Beogradu i na sajtovima amacentar.org i zmag.hr. 

izvor: ec.europa.eu

prilagodio: Ama Centar

foto: pxhere

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment